Eladó Erich Honecker egykori Citroenje

Érdeklődőből nincs hiány, de egyelőre nem talált gazdára Erich Honecker egykori keletnémet kommunista pártvezető luxus Citroenje — közölte érdeklődésünkre a szigetszentmiklósi tulajdonos. Két fényképet is rendelkezésünkre bocsátott a gépkocsiról: az elsőn Honecker az autó hátsó ülésén ül szemüvegben és kucsmában, a másodikon ugyanez a jármű látható mostani állapotában. A jármű tulajdonosa a veterán autók gyűjtője, de helyhiány miatt most megszabadulna ettől a ritka darabtól. 

Honecker ezüstszínű Citroenjét 1985-ben gyártották, és az akkori időkhöz képest jócskán felszerelték mindenféle extrákkal. Az ajtókárpitja bőr, fűtése időpontra programozható, található benne ABS, a turbómotorja pedig kétszáz feletti sebességre képes. A műszerfala és a belső kiképzése teljesen egyedi. Különlegessége, hogy a hátsó üléseknél a szokásosnál jóval nagyobb helyet alakítottak ki, tehát az ott ülők kényelmesen kinyújthatják a lábukat. Az Év autója lett 1985-ben. A jármű ugyanakkor nem páncélozott, mert a nyolcvanas években még kevésbé tartottak attól, hogy terrortámadás célpontja legyen egy állami vezetőt szállító gépjármű. 

Honecker kedvenc autói közé tartozott a Citroen, de az akkori keletnémet vezetők is szívesen furikáztak ezzel a típussal. Nyugatnémet járműveket nem használtak a két ország szembenállása miatt. A dokumentumok szerint Honecker ezzel a példánnyal főleg Berlin és Drezda között közlekedett. Eddig 270 ezer kilométer utat tettek meg vele. Az NDK megszűnése után,1990-ben az eisenachi Wartburg-gyár egyik vezetőjének a tulajdonába került, aki két évvel ezelőtt eladta, a szigetszentmiklósi gyűjtő pedig megvette. Most ő árulja 3 millió 250 ezer forintért.

cs. a.