Nincs előrelépés a Szent István úti balesetek ügyében

Az elmúlt bő két hónapban számtalan baleset történt a Szent István út és a Táncsics Mihály út kereszteződésében, miután a csomóponton a Szent István úton az Erdélyi utca felől érkezők részére egy kiegészítő, a jobbra kanyarodást biztosító jelzőlámpát helyeztek ki. A változtatás a forgalom gyorsítását segíti elő, de a gépjárművezetők figyelmetlensége nem egyszer bajt okozott. A balesetveszélyes helyzet elhárítása érdekében Szilágyi Sándor alezredes, csepeli rendőrkapitány levélben fordult a forgalomirányításért felelős Budapest Közút forgalomtechnikai igazgatóságához. Az ügynek magunk is utánajártunk.

Szilágyi Sándor levelében közölte, hogy az elmúlt öt esztendőben nem történt személyi sérüléses baleset ebben a kereszteződésben, de az utóbbi két hónapban – november 27-ig – egy könnyű sérüléssel járó és négy anyagi kárt okozó baleset történt. Ehhez hozzátehetjük, hogy decemberben újabb szerencsétlenségek fordultak elő. A rendőrkapitány kérte, hogy a további balesetek megelőzése, illetve megakadályozása érdekében soron kívül vizsgálják meg az érintett helyszínt. „Az útburkolati jel megerősítése, kiegészítése figyelmeztető tábla kihelyezésével, mindezeknek a megvalósítása a következő esztendőben nem elfogadható, tekintettel a nagyszámú balesetekre. Ezért kérjük, hogy minél hamarabb, még ebben az évben történjenek meg a szükséges intézkedések” – áll a levélben.

Kérdésünkkel a levél címzettjéhez, Vedrődi Tamáshoz, a Budapest Közút forgalomtechnikai igazgatóság mérnökségének vezetőjéhez fordultunk.  Válaszában azt mondta, hogy a forgalom gyorsításának teljesen bevett módszere, amelyet a Szent István úti kereszteződésben alkalmaznak. Példaként említette, hogy Csepelen a Kossuth Lajos út és az Ady Endre út csomópontjában is hasonló megoldás van érvényben, tehát „a helyzet nem szokatlan”. A téli időjárásra való tekintettel leghamarabb tavasszal lehetséges útburkolati jel felfestése a Szent István út és a Táncsics Mihály út kereszteződésében. Forgalmi rend megváltozására, illetve balesetveszélyre felhívó tábla kihelyezését nem tartják indokoltnak. Szerinte a baleseteket a gépjárművezetők figyelmetlensége okozza. A gépjárművezetők több mint 99 százaléka ugyanis szabályosan közlekedik.

Cs. A.

Unfallwagen, Baleset, Auto, Törött, Károk, Járművek