Játék babák és plüssfigurák varázsolják szebbé az idősek életét

A csepeli Olajág Otthonokban egyedülálló módon babák és plüssállatok teszik könnyebbé a demenciával küzdő idősek mindennapjait. A Kézenfoglak részlegen élők számára ezek a játékok sokat jelentenek, hisz többen csak ezeken keresztül tudnak kommunikálni, érzelmeiket kifejezni.

 A demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés gyakran társul memóriazavarral, az ítélőképesség hanyatlásával, személyiségváltozással. A demenciával élők sokszor nehezebben fejezik ki magukat, a kommunikáció és az éntudat is sérül. Például a gondozottak nem ismerik fel magukat a képen, a tükörben, nem tudnak egész mondatokban beszélni. A játékokon keresztül azonban könnyebben megnyílnak, kommunikálnak –mondja Bocz Renáta a csepeli Olajág Otthonok intézményvezetője.

Egyúttal kiemelte, az ember alapvetően arra született, hogy gondoskodjon másokról, felneveljen nemzedékeket. Az életkor előrehaladtával azonban a mentális és fizikai állapotváltozás miatt ez a kompetencia beszűkül és mindez kihat az idősek általános hangulatukra, közérzetre. Mivel a demenciával élők önellátási képessége hiányzik, így a kisállattartás az ő esetükben nem lehetséges. Ezt helyettesíti, kompenzálja a babákról, plüssállatról való gondoskodás, mely nagyon sokat segít a kommunikáció javításában. Sokan csak a babákon keresztül tudják megosztani érzéseiket, nekik mesélik el, ha fáj valami, ha szükségük van valamire. A babák, plüssállatok a lelki folyamatokban is segítenek.

„Az első óriás macink küldetéséhez egy nagyon kedves emlékem fűződik. Egy házaspár élt a részlegen, a pár férfi tagja meghalt. Bár a foglalkozások, a beszélgetések napközben lekötötték az egyedül maradt nénit, de esténként nem tudott aludni, nyugtalan volt és sokat sírdogált. Negyven év házasság után a gyászfolyamat meglehetősen nehézkesnek bizonyult. Ekkor vásároltunk egy nagy medvét, ami első pillanattól a barátja lett. Együtt töltötték a nappalokat és éjszakákat, volt kihez odabújnia, megölelnie, szeretgetnie, simogatnia. Így a gyászmunka is könnyebben lezajlott. Ma már a macik beállnak a kártyapartiba, elmennek kirándulni és sétálni a lakókkal és kiváló közönséget nyújtanak a zeneterápiás foglalkozásokon is”– meséli Bocz Renáta.  Majd hozzáfűzte, szoros együttműködésben állnak a CEDEK Szeretetszolgálattal. Az intézmény vezetőjétől, Szilágyi Nórától sokszor kapnak olyan eszközöket, játékokat, amik a nagy igénybevétel miatt hamar elhasználódnak, könnyen beszennyeződnek és már nem tisztíthatóak. Természetesen csepeli Olajág is havi rendszerességgel fordít nagyobb összeget a játékok pótlására, az újdonságok beszerzésére, de ezen a részlegen mindig jól jön egy újabb „kis barát”.

Karácsony az Olajágban

A csepeli Olajág Otthonban már december elejétől az ünnepi készülődés jegyében zajlik az élet. A közös karácsonyfát a lakók és a dolgozók együtt díszítik fel. Mikulástól egészen év végéig szinte naponta van olyan program, ami az ünnepekről szól. Óvodások, iskolások érkeznek az intézménybe, de még a dolgozók is énekes produkcióval készülnek a lakók számára. Minden lakó ajándékot kap, melyben mindig van édesség és hasznos eszköz is.