Búváruszony és függvénytábla

Hatszoros Európa-bajnok, idén ifjúsági kategóriában az összes hazai versenyt megnyerte. Céltudatos, szorgalmas és nem mellesleg az év junior tájékozódási búvárúszója lett. Szász Tamással, a Csepel Barakuda Búvár SE sportolójával a búvárkodás szeretetéről, terveiről és a közelgő ünnepről is beszélgettünk.

Tamás 9 éve búvárkodik versenyszerűen, édesanyja is hosszú évekig versenyzett, jelenleg edző, így Tamás mondhatni, beleszületett ebbe a sportba. Uszonyos búvárúszással kezdte, 14 évesen pedig tájékozódási búvárúszó lett. „Kiskorom óta rendszeresen járok edzésekre, sok időt töltöttem anyukámmal a tóparton, figyeltem a felnőttek versenyét, barátkoztam a tájékozódási búvárúszással, ami gyorsan szenvedélyemmé vált.” Bár a legtöbb sporthoz hasonlóan a búvárúszás is kitartó edzéssel, sok elfoglaltsággal jár, de Tamás nem éli meg ezt lemondásként. „Ez a sport hosszú ideje hozzátartozik az életritmusomhoz, az értékrendemhez, nem érzem, hogy ez bármilyen lemondással járna. Ebben nőttem fel, nehéz lenne búvárúszás nélkül élni. Bár 13-14 évesen kipróbáltam a röplabdázást, de soha nem jutott eszembe, hogy sportágat váltsak. Jelenleg heti három úszóedzésem van, de az úszás mellett kiegészítésként futok, bringázok.”

A gyorsaság, pontosság meghatározó a tájékozódási búvárúszásban, Tamás általában mindegyik versenyszámban indul, de minden évben változik, hogy melyik számot érzi erősebbnek. „Sok tényezőn múlik a teljesítményem, fontos a koncentráció, hogy milyen fizikai állapotban vagyok, de az sem elhanyagolható, hogy milyen a tó tisztasága. Idén például a paralel versenyszámot éreztem a legjobbnak, hisz megfelelően tudtam összpontosítani, úgy gondolom, hogy mindent ki tudtam adni magamból, tavaly pedig az 5 bója volt az erősségem. Rengeteg változó van ebben a sportban, persze megpróbálom mindig a maximumot nyújtani. A felnőtt mezőny ideje jó viszonyítási alap számomra, megmutatja, hogy mennyit kell még javulnom ahhoz, hogy később a felnőtt mezőnyben is eredményes legyek.”

A fejlődésről, a tervekről, a jövőbeli lehetőségekről szólva Tamás elmondta, nagy vágya, hogy egyszer világbajnokságon indulhasson és érmet szerezhessen, ám mostanság csak Európa-bajnokságot rendeznek ebben a sportágban. „Szomorú, hogy nincs vb, úgy gondolom, hogy ez csak szervezés kérdése, hisz lenne elég induló. Vannak Európán túli országok pl. Kazahsztán is, akik nagyon erős mezőnyt delegálnak. Ugyanakkor nagyszerű érzés lenne az is, ha egyszer négy versenyszámból, négyet meg tudnék nyerni. A fő célom mindig az, hogy minél jobban kiússzam magamat, ha tudom, hogy a teljesítőképességem legvégső határáig mindent megtettem, akkor bármilyen helyezésnek örülni tudok.” A legmeghatározóbb versenyről szót ejtve Tamás elmondta, az idei berlini Eb volt számára a legemlékezetesebb, hisz csillaggyakorlatban éppen a 18. születésnapján sikerült aranyérmet nyernie.

A sok siker és öröm mellett két éve egy tragédia is beárnyékolta a Barakuda Búvár SE életét, elhunyt Császár Andor, Csaszi a klub edzője. „Csaszi az egész búvártársadalom meghatározó alakja volt, második apámként tekintettem rá, sokkolt a halála, úgy gondoltam még az unokám is ismerni fogja őt. Csodálatraméltó személyiség volt, összetartó csapat született meg az edzősége alatt, mindig arra nevelt, hogy a végsőkig küzdjünk. Ez az akaraterő, kitartás segítette át a klubot is a tragédián, bár az elvesztése mindannyiunkat megrázott, a nehézségek ellenére erőt tudtunk meríteni a folytatáshoz.”

Tamás a Jedlik Ányos Gimnáziumba tanul, jövőre érettségizik, a Corvinus Egyetemen szeretne tovább tanulni. „A közgazdaságtan érdekel leginkább, gőzerővel tanulok, hogy minél több pontot tudjak vinni az egyetemre. Emeltszintű matek érettségire készülök, emellett még földrajzból vagy történelemből is emelt érettségit teszek. A közgazdaságtan jó alap. Lehet, hogy a banki szektorban helyezkedem majd el, de a politikai pálya is érdekel. Ugyanakkor igyekszem újra bekerülni a válogatottba, hogy indulhassak az észtországi Eb-n.” A karácsonyról, az év végi pihenésről Tamás elmondta, december 21-én lesz az utolsó edzésnap, ekkor tartják a klubos karácsonyt. „Ilyenkor értékeljük, lezárjuk az évet és megajándékozzuk egymást. A családban már jó ideje hagyomány, hogy a szentestét az egész család együtt tölti, karácsony másnapján pedig szüleimmel és a testvéremmel elutazunk néhány napra kikapcsolódni.”