Szakmai elismerés Keppel Gyula művészetszervezőnek

Simsay Ildikó-díjat adományozott a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége Keppel Gyulának, a Weiss Manfréd Szakgimnázium művészetszervező tanárának a közösségért végzett kiemelkedő munkásságáért decemberben. A díjat 1998-ban alapították, és évente két művész kaphatja meg. A díjat Simsay Ildikóról, a fiatalon elhunyt festőművészről nevezték el, aki rendkívül sokat tett az 1990 utáni művészetszervezeti átalakulás érdekében, a független, új művészeti egyesületek megszületéséért. Keppel Gyula a Weiss Manfréd iskolában működő Mansfeld Péter Galéria kiállításainak szervezője.   

Keppel Gyula magyar szakos tanár, 1986 óta tanít a Weiss Manfréd iskolában. Jelenleg nyugdíjas, de vezeti a galériát és egy beszédművelő kört. A Mansfeld Péter Galéria tizenegy évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy állandó kiállításaikon bemutassák a kortárs magyar képzőművészet legjobb alkotásait. Oktatási és nevelési célként szerepel, hogy az iskola diákjainak vizuális kultúráját erősítsék, amelyet a képzőművészet, az iparművészet és a fotográfia tud a leghatékonyabban megvalósítani. Keppel Gyula széles érdeklődési körében központi helyet foglal el a képzőművészet. Az elmúlt bő évtizedben kizárólag hivatásos művészeknek rendez kiállításokat, amelyeken külföldi alkotók munkái is láthatóak voltak. Eddig nyolcvannégy kiállítást szervezett, évente átlagosan nyolcat. Lokálpatrióta szemlélete megnyilvánul abban, hogy számos Csepel-szigeti művész munkáit közszemlére tették. Kiállított itt Erdei Éva, Kvasznay Gulyás Margit, Pantl Mihály, Óvári Géza, Lacza Márta, Budahelyi Tibor, Misch Ádám. Szigetszentmiklós két legmarkánsabb alkotójának, Somogyi Györgynek és Puha Ferencnek a képeit is megcsodálhatták a látogatók. De bemutatkozott a soroksári Bakallár József és a szentendrei Velekei József Lajos festőművész is. A szobrászok között említhető Haraszthy István, a fotográfusok között Vattay Elemér és Féner Tamás, valamint a keramikusművész Schrammel Imre.        

Amikor tavaly a tízéves születésnapját ünnepelte a Mansfeld Péter Galéria, Gyémánt László, Kossuth-díjas festőművész jelentette a legnagyobb eseményt. Korábban Melocco Miklós szobrászművész Mansfeld Péter személye kapcsán készített rajzait mutatták be kiállításon. A művészek alkotói minőségének magas fokát jelzi, hogy több alkalommal állítottak ki Kossuth- és Munkácsy-, valamint Ferenczy-díjas művészek munkáit.

A kiállításokat nemcsak az iskola diákjai, hanem bárki megtekintheti. Keppel Gyula fontosnak gondolja, hogy a kiállítások nyitva tartása alatt interaktív órákat tartson. A helyszínen, a művek társaságában beszél az alkotásokról, kérdéseket fogalmaz meg, problémákat vet fel, amivel hozzájárul a művek alaposabb megismeréséhez és megértéséhez. Szépirodalmi példákkal is szemléletesebbé teszi az alkotások befogadását. 

A Mansfeld Péter Galéria eddigi kiállításairól idén könyv jelent meg Séta a Szigeten címmel, amelyet Burány Tamás és Keppel Gyula szerkesztett. A könyv megjelenését a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum támogatta, felelős kiadója Valló Péter kancellár.

A Mansfeld Péter Galériában január 31-ig tekinthetők meg Kovács Tamás Vilmos festőművész alkotásai.  Cs. A.