Minden fejben dől el

Szilágyi Zoltán extrém futó januárban félmeztelenül, mínusz két fokban, mínusz tíz fok hőérzet mellett futotta le a Mátrafüred – Kékes-csúcs távolságot oda-vissza, amellyel magyar rekordot állított fel. A 23, 4 kilométeres távot 2:05:30 alatt tette meg. Az extrémfutóval szigetszentmiklósi otthonában beszélgettünk.

Szilágyi Zoltán fegyveres testületnél szolgált 16 éven át, a futást 20 éve kezdte. Mindig is szerette a szélsőségeket, a futásai során rendre újabb nehezítéseket talált ki magának. – Úgy kezdődött, hogy a Kékestetőre már nemcsak felfelé futottam, hanem visszafelé is. Majd kitaláltam, hogy frissítő nélkül teljesítem a távot. Amikor már ez sem jelentett kihívást, akkor jött a hidegben, félmeztelenül futás ötlete – meséli Zoltán, aki erre a kihívásra két évet készült, mégpedig úgy, hogy órákat töltött 9 fokos fürdővízben, amellyel a hidegtűrő-képességét erősítette. Zoltánnak nemcsak a teste, az elméje is edzett. – Minden fejben dől el. Az elején érzem a hideget, de ki tudom magamból zárni. A buddhista filozófia közel áll hozzám, így a meditációs gyakorlatok is sokat segítenek ebben – tette hozzá. A holland Wim Hof insprirálja, aki a hidegvízbe merülés világrekordját tartja. Nem véletlenül kapta a Jégember becenevet, miután az Antarktiszon mezítláb lefutotta a félmaratont. – Bár emiatt két lábujját is elveszítette, én is boldogan meghoznám ezt az áldozatot – jegyezte meg Zoltán. A távot ő is szeretné lefutni, feltéve ha lesznek támogatói.
A norvégiai Tromso városában, az északi sarkkörtől 400 kilométerre északra minden év januárjában rendeznek egy futóversenyt. Zoltán úgy tervezi, jövőre rajthoz áll, természetesen félmeztelenül. – Az 50-60 km/h-s szél miatt a hőérzet mínusz 20 fok felett is lehet, de pontosan ilyen kihívásra van szükségem. A norvégoktól nemrég kaptam meg az engedélyt, miszerint nem javasolják, igaz nem is tiltják, hogy félmeztelenül fussak, így ott biztosan nem lesz velem kísérőautó, mint a Mátrában – mondja Zoltán. A norvégiai verseny után pár héttel a nógrád megyei Zabaron szeretne egy rekordot felállítani. Zabar, Magyarország leghidegebb települése, ahol sokszor a téli estéken mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet. Magyarországon még nem futottak félmeztelenül, frissítés nélkül ilyen hidegben, ebben szeretne első lenni.
Akár tombol a kánikula, akár hóvihar van, Zoltán hetente egyszer lefutja a félmaratont. Sőt, kifejezetten örül annak, ha minél extrémebb az időjárás. Három kedvenc futóhelye van: a kis-dunai árvízvédelmi gát, a Hármashatár-hegy és a Csepeli DAC atlétikai pályája, ahová a lányát szokta edzésre kísérni.
Amióta hidegben fut, vagy hideg vízben tölt el órákat, egyszer sem volt megfázva. Sőt, tette hozzá, gyerekkora óta nem volt lázas sem. – Úgy kívánom a hagymát, mint kutya a csontot – válaszol, amikor az étrendjéről kérdezzük. Lilahagymát és fokhagymát bármilyen mennyiségben meg tudna enni. Így erősíti az immunrendszerét, a hagyma tisztítja a légzőszerveket, az érrendszert.
Zoltán fő támogatója a csepeli Karvázy Optika, nemrég pedig egy EKG-készülékeket gyártó cégtől kapott olyan mobil orvosi eszközt, amellyel egy perc alatt klinikai szinten tud EKG-t mérni. Tervei között szerepel az összes sivatagban történő futás, amely szintén a további támogatóktól függ. Erre idén nyáron már elkezdi a felkészülést: kánikulában, árnyék nélküli helyen, aszfalton fog mezítláb futni, frissítés nélkül. Kérdésünkre, hogy a forróságot vagy a hideget viseli-e nehezebben, úgy válaszol, hogy a kiszáradás veszélyesebb, mint a kihűlés, ezért számára a forróság nagyobb kihívás. – A futásaimmal azt szeretném bizonyítani, hogy az emberi teljesítőképesség határtalan. Saját magunknak szabunk a gátat azzal, ha csak kis célokat tűzünk ki magunk elé, miközben a nagyobbak sem elérhetetlenek – vallja Zoltán.