Kosztyú László zászlós az év iskolarendőre

Tavaly decemberben az év iskolarendőre lett Kosztyú László rendőr zászlós, akit legjobban talán a csepeli iskolások ismernek, akiknek rendszeresen tart bűn- és balesetmegelőzési előadásokat. Órái népszerűek, újabb és újabb iskolákba hívják meg. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola tiszteletbeli díszpolgárává választotta elismerése jeléül.

Tősgyökeres csepeli

Gyerekkora óta rendőr akart lenni, de a pedagógusi pálya is vonzotta: az iskolai munkájában most egyszerre gyakorolhatja a két hivatást. Tősgyökeres csepeli, aki kiválóan ismeri a kerületet. Tizenhét éve rendőr.  „Az egész családom csepeli, Csillagtelepen nőttem fel. Öten vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb. Már fiatalon is erős volt bennem az igazságérzet, és az, hogy megvédjem a kisebbeket, gyengébbeket. Alapvetően ez vezetett a rendőri pályához. A Jedlik Ányos Gimnáziumban végeztem, majd rendőrnek tanultam. Először a Belvárosban szolgáltam hat évig, majd saját kérésemre helyeztek át Csepelre 2009-ben. Visszavágytam, ez az otthonom. Úgy ismerem a környéket, mint a tenyeremet. Körzeti megbízott lettem, Csepel belső területe tartozik hozzám: a piac, a Béke tér és környezete. Csökkent a bűnözések száma: a korábbi évekhez képest kevesebb a betörés, rablás, minimális szintre esett vissza a gépkocsi-feltörésekszáma. Ez a javulás több körülménynek köszönhető: szigorúbbak a törvények, jó a rendőri csapat, több lett a sikeres elfogás” – mondja.

Rendőr és pedagógus

Kosztyú László iskolarendőrként rendre járja az intézményeket, ahol szívesen fogadják a diákok, pedagógusok és a szülők. „Az iskolarendőri tevékenység több éve működik. Hat általános iskola tartozik hozzám, ahol rendszeresen tartok előadásokat bűn- és balesetmegelőzési témákban. Szolgálati időmben szinte minden alkalommal kijárok az iskolákba, de szívesen mennék még gyakrabban, mert akkora rá az igény. Olykor szabadnapjaimban is elfogadom a meghívást, például óvodákba is elmegyek. Ilyenkor egyszerre lehetek rendőr és pedagógus. Legutóbb a szülőknek tartottam bemutatót, de érdeklődés mutatkozik a pedagógusok részéről is. A gyerekek figyelmét felhívom például arra, hogyan lehet megelőzni az áldozattá válást, szólok a droghasználat veszélyéről, az internet esetében a zaklatásról, a pedofil bűnözésről, vagy arról, hogy nem szabad rágalmazó, becsületsértő megjegyzéseket megjelentetni. A balesetek megelőzése terén különösen a gyalogosok és a kerékpárosok helyes viselkedését emelem ki. A gyalogosnak a zebrán, és nem attól öt méterre szabad áthaladnia, a tilos jelzést figyelembe kell vennie. Ha bárki lelép az úttestre, alaposan körül kell néznie, és nem a mobilját nyomogatnia. A kerékpárosoknál az a fontos, hogy az autósok és a biciklizők kölcsönösen és jobban figyeljenek egymásra. Magam gyakran kerékpározom, és tapasztaloma figyelmetlenséget” – hangsúlyozza.

Felelős viselkedés

Kosztyú László azt is elmondja, hogy még az iskolabezárás előtt a gyerekek körében aktuális téma volt a koronavírus-járvány. „Beszéltem nekik arról, mit kell tenniük karanténba kerülés esetén, milyen szabályok vonatkozhatnak rájuk adott esetben. A felelős viselkedésre hívom fel a figyelmüket. Azt látom, hogy nincs bennük pánik, de érdeklődéssel követik az eseményeket.”

Cs. A.