Mórádi Zsolt, a karitatív kick-boxos

 Mórádi Zsolt, tízszeres kick-box világbajnok több mint két hónapon át volt versenyzője az Exatlon Hungary című műsornak. A csepeli Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia egykori versenyzőjét arról kérdeztük, hogyan élte meg a sportvetélkedőt. 

Az Exatlon Hungary a TV2 jelenleg is zajló sportreality műsora, ahol két csapat küzd a végső sikerért. A Bajnokok csapata egykori és jelenlegi sportolókból áll, míg a Kihívók civilekből. Az egyik csapat egykori és jelenlegi élsportolókból áll, ők a „Bajnokok”, a másik csapat tagjai pedig azok, akiknek életében kiemelkedően fontos a sport, ők a „Kihívók”. A pályák különböző elemekből épülnek fel: futópályák, úszómedencék, gátakkal és akadályokkal nehezített terepek, egyensúlyi kihívások, csúszdák, kúszópályák, alagutak. A verseny nagyon összetett: fontos a sebesség, az egyensúly, a rugalmasság, az erő, az ügyesség, a koordináció, és a kiváló koncentráció. Mórádi Zsolt, a csepeli Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia tízszeres világbajnoka a Bajnokok csapatát erősítette. A fiúk közül ő rendelkezett a legjobb statisztikával, ezért a verseny egyik végső esélyeseként tartották számon.

 A kick-box történetének legeredményesebb sportolója 2018 nyarán vonult vissza az élsporttól. – Egy élsportoló számára ez az időszak nagyon nehéz, hatalmas űr keletkezett az életemben, ezért örültem a TV2 megkeresésének, hogy újra lehetőségem nyílik a versenyzésre – mondta a Csepeli Hírmondónak. Nemcsak mentálisan, fizikálisan is sokkal nehezebb ez a verseny, mint ahogy azt a televízió képernyőjén keresztül gondolnánk. Ilyen jellegű terhelésnek korábban soha nem voltam kitéve – tette hozzá. A legnehezebb szerinte az, hogy a küzdelmekre nem lehet előre gyakorolni és felkészülni: mindennap új kihívást kell új pályán teljesíteni. – Az élsportolók évtizedekig dolgoznak egy-egy mozdulaton, addig gyakorolnak, amíg tökélyre nem fejlesztik. Az Exatlonban minden megmérettetés előtt úgy éreztem magam, mint egy kezdő, tapasztalatlan versenyző – magyarázta. 
A csapattársak személyében igazi barátokra lelt. Már a verseny előtt tisztában volt azzal, kulcsfontosságú lesz, hogy a csapat tagjai hogyan jönnek ki egymással, hiszen éjjel-nappal össze vannak zárva. – Szerencsére mi végig egy hullámhosszon voltunk. Ebben a játékban sokat számít az is, hogyan bírjuk a külvilágtól, a szeretteinktől való elzártságot – mondta. 
A végső párbaj során kétszer is hajszálra volt a győzelemtől, végül meglepetésre mégis Tóth Dávid, olimpiai ezüstérmes kajakos maradhatott a versenyben. Kérdésünkre elmondta, minden világverseny után melankolikus hangulatba került, akkor is, ha világbajnoki címeket szerzett, ez most is így van. Számára mindig nehéz volt visszaállni a szürke hétköznapokba és a vírushelyzet ezt most még jobban megerősíti. A versenyt a kiesése után is figyelemmel követi, szerinte a végső győztesek a Bajnokok közül fognak kikerülni. 

 Már aktív sportolói évei alatt is egyengette a saját vállalkozását, és annak befejeztével néhány barátjával egy mobil borbélyüzletet alapított. Zsolt a sportdiplomáciában is tevékenykedik, tisztséget tölt be a Magyar Kick-Bokx Szövetségben és az európai valamint a világszövetségben is, amelynek legfiatalabb elnökségi tagja. Továbbá a Peace and Sport nevű non-profit szervezet nagykövete, amely világszerte végez sporttal kapcsolatos humanitárius tevékenységeket. Március végén utazott volna Jordániába, egy szír menekülttáborba, az utazást azonban a járványhelyzet miatt el kellett halasztani. Zsolt korábban már többször járt ebben a menekülttáborban, ahol mintegy 60-80 ezer menekült él konténerekben a sivatag közepén. Kétszáz fiatal kick-boxik, ez az egyik legnépszerűbb sportág ott. – Kineveltünk egy edzőt, aki édesapját és testvérét is elvesztette a háborúban. Ha mi nem tudunk ott lenni, ő tartja az edzéseket heti három alkalommal. Vele rendszeresen tartom a kapcsolatot, egyeztetjük az edzéstervet. Szeretnénk a fiatalok kilátástalannak tűnő életét a sportfoglalkozások által jobbá tenni. – Remélem, hogy hamarosan sikerül itthon is hasonló kezdeményezésekben, programokban részt vennem – tette hozzá.