Negyven éve lett világhírű Paragi Ferenc gerelyhajító

Negyven évvel ezelőtt, 1980. április 23-án elképesztő világcsúcsot ért el Paragi Ferenc gerelyhajító, a leghíresebb csepeli atléta. A moszkvai olimpiára készülve a tatai edzőtáborban 96,72 méterre hajította a gerelyt, ezzel megdöntötte Németh Miklósnak a montreáli olimpián elért 94,58 méteres világrekordját. Az előjelek arra utaltak, hogy Paragi Ferenc olimpiai bajnok lesz, de nem így történt. Sportolói pályafutása után edzőként, testnevelő tanárként dolgozott Csepelen. Váratlanul korán, 62 éves korában halt meg 2016-ban. A Csepel Örökség-díjat 2012-ben, a Csepel díszpolgára posztumusz kitüntetést 2016-ban kapta meg.

Paragi Ferenc jó formában készült az 1980-ban megrendezett moszkvai olimpiára. Már az év elején 92 méterre hajította a gerelyt egy versenyen, amire minden ellenfele felkapta a fejét. Az új tatai edzőpályán nemzetközi tesztversenyt rendeztek április 23-án, ahol aztán 96 méter 72 centiméterre szállt a gerelye. Új világrekord! Ráadásul a mai napig ez az utolsó, olimpiai számban elért magyar atlétikai világcsúcs. Első számú esélyesként azonban nehezen jutott túl a moszkvai olimpia selejtezőjén, mert csak harmadik dobásra sikerült beverekednie magát a döntőbe. Ott pedig végképp peches volt, mert korábbi nagy eredményeit meg sem tudta közelíteni. A 79 méter 52 centiméteres dobásával csak a tízedik lett az olimpián. A verseny után térdfájdalmakra, ízületi kopásokra panaszkodott.

A világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon sem volt szerencsés, noha többször is a döntőben szerepelt. Legjobb eredményeit mindig kisebb versenyeken érte el. A magyar bajnokságot öt alkalommal nyerte meg olyan neves kortársakkal versenyezve, mint Németh Miklós, aki 1976-ban olimpiai bajnok lett Montreálban. Paragi Ferencet az év magyar atlétájának választották 1979-ben. A Csepel SC sportolójaként 1967 és 1988 között versenyzett. Visszavonulása után tizenöt évig a Bajáki Ferenc Szakközépiskola testnevelő tanára, majd a Weiss Manfréd iskola kollégiumának nevelőtanára volt.

Egy vele készült interjúban lapunknak akkor elmondta, hogy örökké fájó emlék marad számára a moszkvai kudarc. Utólag is azzal magyarázta gyengébb szereplését, hogy sérülten versenyzett. A világcsúcsára azonban mindig büszke marad. Világrekordját csak három év múlva, 1983-ban tudta túlszárnyalni egy amerikai gerelyhajító. Testnevelő tanárként és edzőként azon fáradozott, hogy a csepeli fiatalok közül kiválassza, kikből lehetnek jó dobóatléták vagy futók. 

Emlékét egyebek mellett a Paragi Ferenc Gerelyhajítás Utánpótlásért Alapítvány őrzi. Ennek célja, hogy az atlétika sportágon belül a gerelyhajítást népszerűsítése, valamint a tehetséges serdülő, ifjúsági, junior, utánpótláskorú és felnőtt tehetségek kiválasztását elősegítése.  

Cs. A.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, sportolás