Negyven éve indult a világűrbe Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

Negyven évvel ezelőtt, 1980. május 26-án szenzációról szóltak a hírek: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós utazott a világűrbe. A Gyulaházán született, de jelenleg már évek óta Csepelen élő űrpilóta fedélzeti mérnökként Valerij Kubaszov szovjet kozmonautával együtt indult a világűrbe a Szojuz -36 űrhajóval, amely két nappal később kapcsolódott a Szaljut-6 űrállomáshoz. A kiképzett tartalékos magyar űrhajós Magyari Béla (1949-2018) volt. Farkas Bertalan összesen nyolc napot töltött a világűrben, ahol számos tudományos kísérletet végzett, majd parancsnokával együtt június 3-án tért vissza a Földre a Szojuz-35 űrhajóval. Megkapta a Szovjetunió Hőse és a Magyar Népköztársaság Hőse kitüntetést, majd sok más egyéb elismerése mellett Csepel díszpolgára lett. Alapító tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek, amelynek tevékenységében ma is aktívan részt vesz.

A járványügyi karantén idején beszélgettünk vele, így adódott az első kérdés: hogyan érintette ez a helyzet? „Ha úgy vesszük, én megszoktam a karantént, hiszen maga az űrhajó is ezt jelentette a szűk méretével. Elzárva a külvilágtól, sisakkal a fejemen, és lélegeztetőn kaptam a levegőt. A világűrben nyolc napon keresztül bezárva dolgoztunk. De előtte két évig tartott a kiképzés, ami szintén egyfajta karantén volt a Gagarin Űrhajóskiképző Központban. A külvilágtól távol készültünk, de kiváló csapatot alkottunk. Ami a mostani helyzetet illeti: természetesen betartom a szabályokat, mindenkinek vigyáznia kell magára. Kikapcsolódásként gyakran sétálok. Ugyanakkor jó lehetőséget is kínál a jelenlegi időszak arra, hogy innovatív dolgokat találjunk ki, amelyek beépülhetnek a mindennapokba. A világűr kutatásának számos előnyét élvezzük minden nap, ennek szerepe pedig nőni fog a jövőben. Például műholdakon keresztül tudunk telefonálni egymásnak a világ másik végébe, vagy online tarthatjuk a kapcsolatot. Munkámban most is így vagyok állandó összeköttetésben a magyar és külföldi űrhajósokkal, szakemberekkel, barátokkal” – meséli. A negyvenedik évfordulóval kapcsolatban elmondja, hogy noha eddig minden kerek évfordulóra megemlékeztek, a mostani elmarad, illetve csak a magyar barátok körében rendezik meg az ünnepséget. „A kerek öt- és tízéves évfordulókon az Interkozmosz program keretében szoktuk megünnepelni az űrutazást, amelyen külföldi űrhajós barátaim is részt vesznek. Magyarországra jönnek többek között a szlovák, bolgár, kubai, osztrák űrhajósok, aztán én is elutazom hozzájuk. Persze nem csak ötévente találkozunk, hanem gyakrabban. Az évforduló kapcsán most sok helyre meghívnának, de kénytelenek lemondani a járvány miatt. Minden találkozóra szívesen elmegyek” – meséli.

Farkas Bertalan az űrutazás minden pillanatát fel tudja idézni, minden perc örök élmény marad számára. Ahogy mondja, a nyolc nap összes történése felejthetetlen. „Csodálatos látványt nyújtott a Föld, és leírhatatlan érzés volt látni Magyarországot a világűrből.” Azt is megtudtuk tőle, hogy az űrhajósok túlélési csomagjában volt például cápariasztó, víz alatt meggyújtható gyufa, csokoládé, egyéb élelmiszerek, és még sok más eszköz, hiszen fel kellett készülni rá, hogy bármikor, bárhol Földet érhetnek.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség soron következő kongresszusa idén lett volna Budapesten. „Úgy volt, hogy szeptemberben lehetne megtartani, de a dátum csúszik, talán decemberben lenne esedékes az időpont. De az is lehet, hogy csak jövőre tudjuk megrendezni. A kongresszus szervezését intézem. A szövetséget 1985-ben alapították Párizsban. Eddig több mint négyszáz űrhajós járt a világűrben a világ számos országából.” A kérdésre, hogy kiből lehet jó űrhajós, így válaszol: „Egy feltételrendszer alapján történik a válogatás. Korábban csak vadászpilóták jöhettek szóba, manapság már nem csak ők. A jelentkezőket először behívják, beszélgetnek velük. Első körben komoly orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd figyelembe veszik, milyen tudományos eredményeket értek el, és elvárás az is, hogy több nyelven beszéljenek. Jómagam oroszul és angolul tudok, de jól megértem az összes szláv nyelvet. A jelöltnek tehát sok szűrőn kell megfelelnie, hogy végül űrhajós váljék belőle.”

Cs. A.