Busa Gabriella: Minden fejben dől el

A csepeli Halker-Kiraly Team Kick-Box Akadémia háromszoros világbajnoka, Busa Gabriella lett az a TV2-n futó Exatlon Hungary női győztese. Az amatőr pályafutásától tavaly ősszel visszavonult versenyző a közeljövőben profi világbajnoki címeket szeretne nyerni.

Busa Gabriella a Csepeli Hírmondónak elmondta, a játék elején nem gondolta, hogy a végsőkig versenyben maradhat, így lelkileg nem készítette fel magát arra, hogy egy öt hónapig tartó, maratoni küzdelemben fog részt venni. Igaz, nála a felkészülés szóba sem jöhetett, hiszen kérdésünkre elárulta, sem mentálisan, sem fizikailag nem tudott felkészülni, mert még december 24-én, az indulás előtti napon is dolgozott, hogy kollégának minél kevesebb munkát kelljen átadnia.

Gabriella gyakorlatilag papírforma-győzelmet aratott a TV2 sportreality műsorában, hiszen a játék elejétől ő számított az egyik legjobb statisztikájú versenyzőnek, így a csapatversenyek során nem is kellett párbajoznia. A siker receptjét abban látja, hogy minden egyes versenynaphoz úgy állt hozzá, hogy próbált nem gondolni a tétre, vagy arra, hogy milyen teljesítményt nyújtottak az ellenfelei. – Csapatversenyben és egyéniben is igyekeztem csak az adott futamra koncentrálni. Ezt a gondolkodást a kick-boxból hoztam, ott is mindig csak az adott mérkőzésre fókuszáltam – tette hozzá. Szerinte az Exatlonban is – akárcsak a versenysportban – fejben dől el minden, hiszen a versenyzők nagyjából azonos felkészültségi szinten vannak, ezért inkább a mentális tényezők döntöttek. – A verseny során az akadálypályán nyújtott teljesítmény kevésbé számított, minden az ügyességi feladatokon dőlt el. Aki ott maximálisan koncentrált, nagy valószínűséggel sikerrel járt.

Komoly lelki mélypontra került, amikor csapattársa, Mórádi Zsolti kiesett a játékból, hiszen a kick-boxnak köszönhetően gyerekkoruk óta ismerték egymást, a Halker-Király Teamben klubtársak voltak. – Zsolt végig nagy lelki támaszt nyújtott nekem, ezért igencsak megviselt, amikor nem folytathatta a játékot. Viszont a csapat többi tagjának is sokat köszönhetek, mert ha rossz napot fogtam ki, mindig meg tudtam velük beszélni a problémákat – emlékezett vissza. Ezen túl számára legrosszabb az elszigeteltség érzése volt, és az, hogy a családtagjaival nem tudott beszélni.

Bár öt hónapon át végig kiemelkedően teljesített, csak a fináléban érezte először, hogy megnyerheti a játékot. –Amikor Dorci kiválasztotta az ügyességi feladatát, akkor döbbentem rá, hogy van keresni valóm a döntőben és akár meg is nyerhetem a játékot – vallotta be.

Kérdésünkre, hogy az Exatlonnak köszönhetően milyen tapasztalatokra tett szert, így válaszolt: – Nagyon izgulós típus vagyok és a versenyeken hajlamos vagyok túl sok terhet rakni magamra, hogy mindenképpen győznöm kell. Mivel öt hónapon át szinte folyamatos versenyhelyzetben voltam, úgy érzem, a jövőben sokkal jobban fogom tudni kezelni ezeket a helyzeteket és kevésbé fogok izgulni – fogalmazott lapunknak.

Gabriella Szegeden él, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán kiemelt főnyomozó. A középiskolában kitűnően tanult, de nem volt határozott elképzelése arról, milyen irányban tanuljon tovább. Nem sokkal a jelentkezési határidő előtt döntötte el, hogy a Rendőrtiszti Főiskolára jelentkezik. – A rendőri hivatás felé édesanyám orientált. Ő hívta fel a figyelmem az egyik ismerősének a fiára, aki a rendőrtisztire járt, és aki sok pozitívumot mesélt a képzésről – idézte fel. Hozzátette, nem bánta meg, hogy ezt a pályát választotta, nagyon szereti a munkáját. 
A Halker-Király Teamnek Szegeden is van egy klubja, ahol hetente egyszer szokott edzeni. Sőt, amikor csak ideje engedi, hétvégenként Csepelen is edz. Az edzéseket nemcsak a mozgás öröme miatt végzi, ugyanis a közeljövőben szeretne még profi világbajnoki címet szerezni.

Fotó: TV2