Gyereknapot szerveztek Kompolton csepeli közreműködéssel

Gyermeknapot rendeztek a Heves megyei Kompolton csepeli önkéntesek és egy Felvidéken élő magyar asszony közreműködésével július 19-én. A Csepelen élő Papp László és Kiss László, valamint a Vágfarkasdon lakó Anett Bordovácsová Karvaiova egy teherautónyi adománnyal érkeztek a faluba. Főleg különféle játékokat, kifestőket, iskolaszereket, lufikat, bútorokat, háztartási eszközöket szállítottak. Kompolton nyolcadik alkalommal rendezték meg a gyermeknapot a csepeliek részvételével.

Kompolt lakóinak száma mintegy kétezer, csaknem a fele cigány nemzetiségű. Papp László és társai év közben is ellátogatnak a faluba, és szükség szerint viszik az adományokat. „Annak idején véletlenül ismertem meg a falu lakóit, és nagyon megszerettem őket. Minden alkalommal örömmel fogadnak, és jó látni, mennyire boldogok a gyerekek a sok ajándéknak. Az adományok nagy részét felvidéki magyaroktól kapjuk” – mondja Papp László. „Segítjük a határon túli magyarokat” – teszi hozzá Anett Bordovácsová Karvaiova, hiszen Felvidékről nézve az anyaország a határon túl van. „Mi is összefogunk, és megtesszük az anyaországban élőknek, amit tudunk.”

„A gyerekek nagyon várták ezt a napot – mondja Németh Ramóna helyi lakó. – Futottak a teherautóhoz, amikor szétosztották az ajándékokat.”

A vigasság egész nap tart. Egy jókora üstben bográcsgulyást főztek, közben szendvicseket is kínálnak. A gyerekek minden játékot kipróbálnak, amiket kaptak. Közösen énekelnek, táncolnak, a fiúk fociznak, a lányok labdáznak.

„A gyerekek nálunk is távoktatásban fejezték be a tanévet, és mindenkire odafigyeltünk, hogy tanuljanak — magyarázza Németh Ramóna. – Egyetlen bukott vagy iskolából kimaradó gyerek sincs közöttünk.”

A cigányok jobbára alkalmi munkából élnek a faluban, mert kevés a bejelentett munkahely. Nyáron napszámosnak szegődnek el, általában ezer forintos órabérért szedik a gyümölcsöt. A dinnyék begyűjtéséért kevesebb jár. Lehet szőlőt kacsolni és metszeni. Két dohányföld van a közelben: a dohány levelét tördelik le, a napi fizetség négy és félezer forint. Megélhetést jelent az erdő tisztítása, gallyazása. A téli időszakban ezt ingyen is elvégzik annak fejében, hogy hazavihetik a tűzrevalót. Tizennégy-tizenöt éves gyerekek is munkába állnak nyáron. A férfiak legjobb munkalehetőségként azt említik, hogy a vasúti sínek talpfáját cserélik darabonként több ezer forintért. Ezt kézi erővel végzik. A vasúti munkára nincs mindig lehetőség, de egy férfi büszkén állítja, volt olyan nap, hogy 44 ezer forintot megkeresett. Közmunka keretében az iskolában vállalhatnak konyhai kisegítő munkát, takarítást, időseknek ebédet hordanak ki. Elindítottak egy targoncás tanfolyamot, amelyre szintén jelentkezhetnek. Persze vannak, akiknek semmilyen munka nem tetszik, és lopják a napot.

A gyerekek sorolják, mik akarnak lenni: pék, mentős, targoncás, ápoló, vasutas, autószerelő, vagy még nem tudja. Most még felszabadultan játszanak és énekelnek.

Cs. A.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA